Wat zijn je rechten als sollicitant ?

Als sollicitant kan je soms het gevoel krijgen dat je machteloos bent en helemaal geen rechten hebt. Nochtans is dat niet helemaal zo. Als sollicitant heb je tijdens de procedure wel degelijk een handvol rechten..

Een overzicht van de meest pertinente vragen:

Mag een werkgever je Facebook-profiel bekijken?
De wet zegt dat je persoonlijke levenssfeer geen rol mag spelen tijdens de selectieprocedure. Je posts en foto's op Twitter en Facebook zijn dus eigenlijk irrelevant. Maar het is heel moeilijk om aan te tonen dat een werkgever je profiel op een sociale mediasite gelezen heeft en zich daardoor heeft laten beïnvloeden. Ga er dus vanuit dat bedrijven altijd zo veel mogelijk informatie over jou opzoeken. Dus verwijder die partyfoto's van je profiel als je geen risico wil lopen.

Moet ik antwoorden op persoonlijke vragen?
Nee. Hier geldt dezelfde regel over de persoonlijke levenssfeer. Je werkgever mag die vragen in principe niet stellen. Uiteraard snap je dat de grens tussen wat kan en wat niet kan erg onduidelijk is. Het is dus aan jou om te oordelen hoe ver je meegaat in het gesprek.

Heb ik recht op antwoord op mijn sollicitatiebrief ?
Nee. Een werkgever of uitzendbureau mag geen valse vacature uitschrijven, maar antwoorden op jouw brief is geen verplichting. Je volgt je sollicitatie daarom best zélf op met een telefoontje of een tweede e-mail.

Heb ik recht op feedback na een sollicitatiegesprek?
Ja. Je mag na afloop van een selectie via een uitzendbureau om je dossier vragen. Ook je mogelijk toekomstig werkgever is in principe verplicht om informatie te verschaffen over de keuze. Verder gaan je rechten echter niet: de werkgever is vrij om je al dan niet aan te werven.

Mag een werkgever me een job weigeren?
Ja. Een werkgever mag vrij kiezen om jou of iemand anders aan te werven. Het is ook best mogelijk dat hij plots besluit de vacature te schrappen en ze anders in te vullen.
Enige uitzondering op de vrije keuze van de werkgever: de selectie moet op een objectieve, respectvolle en niet-discriminerende wijze gebeurd zijn. Hij moet elke kandidaat dus gelijke kansen geven. Opnieuw rust de bewijslast op jouw schouders als je wil aantonen dat je niet correct behandeld bent.

Samengevat: weinig rechten voor sollicitanten
Pas op: dit artikel is geen sluitend juridisch advies. Het is een nuttige leidraad bij je zoektocht naar antwoorden op je vragen. zie ook www.werk.be